Rengøring hos Grosser Philipsen

Kathrine Madslund –brev til forældrene (Signe Jensdatter & Laust Henriksen) – dateret ”Lørdag Aften” – må være i 1914

Kathrine er kommet i huset hos Grosser Philipsen i København og beretter om sin dagligdag der:

Jeg det godt, de er så forfærdelig flinke alle sammen lige fra læredrengen til kommiserne op til Herren og Fruen, så jeg holder allerede meget af dem alle sammen.

Her er ikke noget særligt strengt arbejde, men der er nok at bestille.
Der er så meget at støve af og det er alt sammen så fint, at man næsten ikke må røre ved det. Møblerne i dagligstuen og soveværelset er så blanke, at man kan spejle sig i dem, og de skal pudses og gnides hver dag, ligesom når man pudser messingtøj.
Jeg skal være nede hver morgen et kvarter før 7, så jeg skal op kl. 6.30. Men jeg står nu gerne op et kvarter eller en halv time før, da jeg ellers ikke så godt kan blive færdig. Sønnen skal nemlig være på skolen hver dag kl. 8 og han må for alt i verden ikke komme for sent, så det værste jeg kan gøre er vist at sove over. Der er et vækkeur på mit værelse, jeg skal vågne efter.
Når jeg så kommer ned, skal jeg allerførst fyre i kakkelovnen i spisestuen, så skal jeg til bageren efter brød og have bordet dækket og te lavet. Så pudser jeg fodtøj. Når jeg er færdig med det kommer Fruen op, så drikker vi te.
Derefter fyrer jeg i kakkelovnen i dagligstuen. Det er jeg færdig med alt sammen til kl. 8.
Så skal jeg have fejet tæpper i den fineste stue, samt have dagligstuen, spisestuen, kontoret gjort rent til kl. 09.30. Kontoret ved siden af butikken.

Så spiser vi frokost, havregrød og kaffe, og når vi er færdige med det, gør jeg begge soveværelserne og køkkenet rent, vasker op og hjælper lidt med middagsmaden. Fruen laver selv maden, jeg hjælper kun.

Vi spiser ikke til middag før kl. 2. Når jeg så har vasket op efter middagen, har jeg ikke noget at gøre før kl. 6, så spiser vi til aften ved 7-tiden og jeg er da færdig igen kl. 8.

Denne opskrift gælder kun for lørdag, mandag og tirsdag. De andre dage har vi nok så meget: Om onsdagen pudser vi nemlig messingtøj, om torsdagen, vinduer, og om fredagen gør vi sådan en slags hovedrengøring, hver anden fredag på soveværelserne og hver anden fredag i stuerne. I går gjorde vi rent i stuerne, det er den værste dag. Så skal tæpperne ned i gården gardiner og persiennerne og møbler børstes. Møblerne og billederne vaskes og pudses med skind og gulvet skures og bones. Men så hjælper Fruen så meget selv, så jeg er næsten lige så tidlig færdig som ellers.

Hr. Philipsens søster er her også, hun hjælper også noget. Hun er en lidt ældre dame, der er forlovet og snart skal giftes. Hun går her og syr udstyr. Hun er så forfærdelig rar og gemytlig. Hun kalder mig al tid ”lille ven” eller ”lille Kathrine”. Hende holder jeg meget af. Der er linoleum på alle gulvene, om det så er i køkkenet. Kun ikke på soveværelset. Gulvet i spisestuen og køkkenet bliver vasket her dag, men i kontoret og dagligstuen bliver der kun gnedet med en tør klud, så bliver det kun skuret hver fjortens dag, når det skal bones. Det var en lang remse, jeg er helt ked af at sidde og male det op, men jeg tænkte I gerne ville høre om det.