Brevsamlingen

I sommeren 2005 arvede jeg en større brevsamling efter Ragnhild Christensen. Samlingen omfatter adskillige hundrede breve.
Ragnhild boede hele sit liv i sit fødehjem, så udover hendes egen store samling, var alle hendes forældres breve – Kathrine Madslund & Kresten Christensen også bevaret.
Derudover var der også i samlingen brevene efter hendes mormor Sine Henriksen (1860-1937) og hendes moster Anna Madslund.

Det ældste brev er fra 1888, det yngste fra 1980’erne, men størstedelen af brevene centrer sig tidsmæssigt omkring de 30 år mellem 1900-1930.

Sines børn flyttede alle fra hjemegnen i Vestjylland til København (og London), og dermed startede en større brevkorrespondance både mellem børn og forældre, men også mellem venner, fætre og kusiner samt fjernere bekendte og familiemedlemmer.

Alt blev diskuteret i brevene, lige fra vasketøj (der skulle sendes frem og tilbage mellem København og Vinderup) til store begivenheder, liv og død, glæder og sorger. Der er også en del beskrivelser af den tid, de levede i, f.eks. beskrivelse af Regensen, rengøringsplanerne for en fin Københavnsk købmandsgård i starten af det 1900-århundrede, beskrivelse af en dansk sømands arbejdsdag i Brasilien fra 1914, kærestebreve fra 1920’erne, Beskrivelser fra Viborg Sindsygeanstalt, et grumt tandlægebesøg, den spanske syge, osv. osv.

Endelig er der en del breve fra slægtninge og venner, der immigrerede til USA. Det ældste brev er fra N.P.P. Gravengaard, der i 1988 immigrerede til USA. Han rejste med sin forlovede, Anne Glejberg, en søster til Sine Henriksen.

Ragnhilds far Kresten Christensen stammede også fra en familie hvor der var flere immigranter. Krestens moster, Ane Margrethe Madsen og morbror, Andreas Madsen immigrerede til Amerika. Deres børn skrev flittigt til deres fætter, Kresten, og senere til Ragnhild.

Få et lille overblik over brevene i Index over brevsamlingen.