Breve fra Anne Glejberg

Anne Glejbjerg var uddannet diakonisse og rejste i 1888 til Amerika med sin trolovede Gravengaard, der ønskede at uddanne sig til præst der. Efter nogle år fandt Gravengaard en anden og han og Anne blev aldrig gift. Hun fandt arbejde på Pennoyer Sanitarium i Chicago og hun døde i Chicago omkring 1894 kun ca. 30 år gammel.

Der findes også 18 tidligere breve fra Anne Glejbjerg til hendes onkel Severin Weiersøe i Weiersøes brevsamling på Rigsarkivet.

Hjemve

Annes breve er gennemsyret af hjemve, hun savner Danmark, forældrene og familien i det hele taget.

Bl.a. skriver hun følgende til forældrene (juli 1889):

Jeg længes saa meget efter de Portrætter af Eder, har I ikke raad til at lade Eder fotografere paa et stort, saa kan det da ogsaa være det samme, men vil I saa ikke hver for sig lade tage et lille Brystbillede, saa kan jeg selv koste at lave dem større. Men saa skal Moder ingen tørklæde have om hovedet…. Elskede Moder vil du ikke skrive til mig, jeg længes efter at høre fra Eder, jeg staar saa ene og trænger til lidt Trøst og Opmuntring og mine Søstre gør det jo aldrig. Derfor kære Moder, vil du ikke skrive til mig. Ja, saa ønsker jeg Eder mine elskede Forældre Guds Fred og Herren bevare Eder.

Til søsteren Nielsen skriver hun følgende:

Elskede venner, jeg længes meget efter mine små børn derhjemme, nu har lille Henrik vel glemt moster Anne og nu lille Hans ved ikke af mig at sige, jeg vilde saa inderlig gærne have et billede af lille Hans er det Eder muligt, da send mig det. Til næste forår rejser en ung pige hjem, da skal jeg sende ham hans dåbsgave. Skriv til mig, elskede venner, det ville glæde mig meget at høre fra Laurits om hvordan kornet står, og om han kører mælkevogn igen.

Og så til Slutning de kjærligste hilsner fra Eders hengivne Søster Anne, Guds fred være med Eder og os alle og hjælpe os hjem til sig, der skal vi aldrig skilles. Hils alle venner fra Mig. Lev vel.

Billede af Annes kiste sendt til Søsteren ca. 1894.
Når man ser nærmere efter, kan man se, at der med blomster er skrevet Farvel Anne på forsiden af kisten og der er et billede af Anne øverst i en blomsterkrans.
Fotografiet er taget i ”Racine, Wis.”.
Selvom hun længtes hjem har hun ikke været alene. Venner må have samlet sammen til de fine blomster og kisten.